Beter inzamelsysteem tegen zwerfvuil

Door Wilfried Vandaele, Matthias Diependaele op 20 maart 2018, over deze onderwerpen: Belastingen, Lokale overheid, Leefmilieu, Afval, Jeugd, Infografieken
Kinderen ruimen zwerfvuil

Statiegeld is niet het juiste antwoord op zwerfvuil. Volgens Vlaams Parlementsleden Wilfried Vandaele en Matthias Diependaele leidt statiegeld tot hogere prijzen en tot winkeltoerisme. Ze pleiten voor meetbare inzameldoelstellingen. “Zwerfvuil is een ernstig probleem. Enkel ambitieuze doelstellingen kunnen het verschil maken”, zeggen Vandaele en Diependaele.

Drempelverhogend

Tussen de 100 en de 150 miljoen euro per jaar kost de opruiming van zwerfvuil aan de Vlaamse gemeenten. Statiegeld voor blik en PET-flessen volstaat niet. Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele kent de problematiek: “Statiegeld werkt drempelverhogend en verhoogt de consumptieprijs. We moeten ambitieuzer zijn.”

Winkeltoerisme

Zijn collega Matthias Diependaele treedt Vandaele bij. Hij wijst op het risico van winkeltoerisme. “We zouden afval uit het buitenland importeren in plaats van het in te zamelen”, zegt Diependaele. Vandaag komt al zeven procent van alle drankverpakkingen uit het buitenland.

Meetbare inzameldoelstellingen

Vandaele en Diependaele willen de producenten hun verantwoordelijkheid laten opnemen. Fost Plus moet transparante en meetbare inzameldoelstellingen vooropstellen. Bovendien moeten alle huishoudelijke verpakkingen in de blauwe zak kunnen. “Komt dat afval toch op de openbare weg, dan moet Fost Plus het zelf opruimen of de opruiming betalen”, legt Wilfried Vandaele uit.

Verbruiker sensibiliseren

Maar ook de consument moet zijn verantwoordelijkheid nemen, meent Matthias Diependaele. “We moeten mensen verder sensibiliseren, maar ook bestraffen indien nodig”, besluit Vlaams Parlementslid Diependaele.

Infografiek statiegeld

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is