U bent hier
Digitale radio mag mensen niet op kosten jagen
Al van in de vorige legislatuur, onder minister Lieten, kaartte Wilfried Vandaele (N-VA) het radiodossier herhaaldelijk aan in het parlement. De zendvergunningen moeten opnieuw toegekend worden, maar er is veel tijd verloren gegaan. De N-VA staat – uiteraard - achter de krijtlijnen die gisteren door de regering werden uitgetekend. Een van de N-VA-stokpaardjes was en is het invoeren van DAB+, digitale radio. Vandaag zijn er meer commerciële kandidaten om een extra landelijke FM-zender te kunnen krijgen dan er ruimte is op de FM-band.
Als er overgestapt wordt van analoge naar digitale radio ( DAB+), komt er heel wat ruimte vrij. De Vlaamse regering wil nu de bestaande radiolicenties met 4 jaar verlengen, op voorwaarde dat de licentiehouders van nationale commerciële zenders investeren in DAB+. De doorbraak hiervoor moet komen via de autoradio’s. De N-VA staat daar achter, maar drong er op aan dat FM en DAB+ nog enige tijd naast elkaar blijven bestaan. Nog even wachten dus om de analoge radio – lees FM – helemaal uit te schakelen (“analoge switch off”).
Gatz stelt nu 2022 of 2023 voor als datum voor de analoge switch off. In de conceptnota die CD&V in het parlement bracht, kon dat al in 2020. Wilfried Vandaele (N-VA): “2020 is écht wel te vroeg, 2022 of 2023 is redelijker. Wij willen niet dat de mensen verplicht worden om van vandaag op morgen een nieuwe radio te moeten kopen die DAB+ kan ontvangen. We gaan de mensen niet nodeloos op kosten jagen. Wij vroegen de minister eerst te overleggen met de autosector. Op zich kost zo’n DAB+-radio niet veel, en zowat alle automerken laten aan hun distributeurs de keuze. Die moeten dus overtuigd worden. En aangezien het digitale radiosignaal gewoon uit de lucht geplukt kan worden, heb je ook geen abonnement nodig van internet of van een distributeur".
Wilfried Vandaele: “Als de overgang in overleg gebeurt, en de mensen even de tijd krijgen, dan zal de overstap de consument uiteindelijk niets extra’s kosten”. Vandaele wijst er ook op dat de verplichte overstap van analoog naar digitaal niet geldt voor de lokale vrije radio’s. Die kunnen de overstap doen als ze dat willen, maar worden in deze fase niet verplicht.