U bent hier
Franstalige radio’s blijven Vlaamse storen
De onderhandelingen tussen de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschap over de storingen van de Vlaamse radiofrequenties door Franstalige frequenties verlopen moeizaam. Uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) aan minister van Media Sven Gatz (Open VLD) blijkt dat het probleem de laatste jaren veeleer groter dan kleiner is geworden. 27 Franstalige radiofrequenties verstoren Vlaamse frequenties. Omgekeerd storen Vlaamse zenders ook wel de Franstalige, maar minder: 18 Vlaamse frequenties veroorzaken problemen over de taalgrens.
De problematiek van de wederzijdse storingen van de Vlaamse en Franstalige radio-omroepen sleept al meer dan tien jaar aan. Ondanks aangehouden inspanningen om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen, bleek de Franse gemeenschap daar niet toe bereid . In 2005 waren er slechts 9 problematische Franstalige frequenties voor Vlaanderen, maar door de jaren heen kwamen er een pak nieuwe frequenties in Brussel en Wallonië bij of verhoogden bestaande zenders hun zendvermogen.
Wilfried Vandaele: “Eind 2013 werd een principeakkoord gesloten tussen beide gemeenschappen om de wederzijdse procedures bij de Raad van State tegen elkaars besluiten en frequentieplannen voorlopig stop te zetten en de tijd te nemen om samen tot een oplossing te komen. De N-VA stond hier heel sceptisch tegenover, omdat we van oordeel waren dat dit weinig zoden aan de dijk zou brengen. Sinds het aantreden van de huidige Vlaamse Regering werden al een vijftiental vergaderingen gehouden, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam. Vandaag zijn er nog 27 Franstalige en 18 Vlaamse frequenties die betwist worden. Daarover moet een akkoord worden gevonden tussen beide gemeenschappen.”
Al in 2011 stapte Vlaanderen naar de Raad van State om een procedure te starten tegen 13 besluiten van de Franse Gemeenschap die voor even veel frequenties in Brussel nieuwe uitzendkarakteristieken bepaalden. Normaal kan zoiets enkel na een overlegprocedure met de Vlaamse Gemeenschap.
Wilfried Vandaele: “Ik vroeg toen aan de vorige minister van Media, Ingrid Lieten, om in gesprek te gaan met de Franstalige gemeenschap. Ik stel vast dat vijf jaar later nog maar weinig vooruitgang is geboekt. Bij de Raad van State liggen nog 95 dossiers over de frequentieproblematiek. Daarvan zijn er o.a. twee vorderingen van de Franse gemeenschap tegen Vlaamse frequentiebesluiten en maar liefst 35 vorderingen van Vlaanderen tegen besluiten van de Franse gemeenschap.”
Vandaele: “Wat onze partij betreft moet er een oplossing komen voor de storingen door Franstalige frequenties. Het Vlaams Regeerakkoord bepaalt uitdrukkelijk dat we een daadkrachtige houding zullen aannemen tegenover storingen van Vlaamse radio-omroepen door andere (Franstalige) frequenties. Het is voor ons essentieel dat alle lokale radiozenders in de toekomst maximaal beluisterbaar zijn in hun zendgebied.”