![application/pdf PDF icon](/modules/file/icons/application-pdf.png)
U bent hier
"Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan die geen fijn stof uitstoten"
![](https://wilfriedvandaele.parlement.n-va.be/sites/parlement.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/00749.jpg?itok=JBhPn5Bj×tamp=1519805346)
Bij de opening van Batibouw vorige donderdag kondigde Schauvliege al aan dat ze de Vlaming met een premie wil aanzetten om oude, vervuilende kachels te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar.
N-VA is geen fan van de maatregel. "Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan die geen fijn stof uitstoten, wat men ook beweert", zegt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele. "Een premie uitloven voor het vervangen van een slecht presterende kachel door een met een iets minder slechte houtverbranding... Ik weet niet of dat een goed signaal is naar mensen die geen hout verbranden. Misschien zouden die dan een nog hogere premie moeten krijgen." Vandaele wees er ook op dat de tests van kachels in een lab worden uitgevoerd. "Daar hebben we al eens mee te maken gehad in de auto-industrie."
Stookadvies
Schauvliege kon nog geen details geven over de premie. Ze verklaarde wel dat ze het aantal kachels in Vlaanderen in kaart wil brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas", zei ze.
Vorige week riep de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking nog op om enkele dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. Dat doen ze wanneer er hoge fijnstofconcentraties worden gemeten. Houtverbranding beperken op die dagen heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.
Volgens de technologiefederatie Agoria moeten kachels die ouder zijn dan tien jaar, worden vervangen. Open haarden en oude kachels (van voor 2011) stoten twaalf keer meer fijnstof uit dan een moderne kachel. De oudere kachels halen bovendien minder rendement. Agoria wijst ook op het belang van 'juist stoken'. Het gebruik van voldoende gedroogd hout, de juiste aanmaakblokjes en het ecologisch ontsteken van het vuur dringen de uitstoot van fijnstof terug.