U bent hier
N-VA wil natuur én boeren helpen … en aantal bedreigde landbouwbedrijven halveren
Om de Europese “Instandhoudingsdoelstellingen” voor fauna en flora te halen, moet een aantal landbouwbedrijven hun stikstofuitstoot drastisch verminderen. Het dossier staat op de agenda van de Vlaamse regering. Het ligt politiek erg gevoelig. N-VA wil landbouw én milieu helpen, zegt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele, die voor de N-VA de leefmilieudossiers coördineert. Tegelijk maakt hij zich sterk dat het aantal landbouwbedrijven dat in de problemen komt, kan worden gehalveerd. Op die manier kan ook de budgettaire impact beperkt worden.
Een tijd geleden ontvingen die bedrijven een brief waarin zij een code “rood”, “oranje” of “groen” kregen, naargelang hun aandeel in de vervuiling. ‘Groene’ bedrijven moeten zich in principe geen zorgen maken, zij kunnen zonder problemen een nieuwe vergunning krijgen of uitbreiden. Oranje bedrijven kunnen een nieuwe vergunning krijgen en kunnen uitbreiden op voorwaarde dat ze hun uitstoot met 30% verminderen. Rode bedrijven kunnen geen nieuwe vergunning krijgen voor hun huidige activiteiten, tenzij ze grondige aanpassingen doorvoeren.
Landbouw en Natuur
Het landbouw- én natuurdossier leidde de voorbije weken tot spanningen binnen de Vlaamse meerderheid. Wat bij de N-VA helemaal in het verkeerde keelgat schoot, was dat minister Schauvliege onder druk van sommige CD&V-parlementsleden documenten publiek maakte waar nog geen overeenstemming over bestond binnen de meerderheid.
N-VA wil de getroffen landbouwers helpen, maar wil tegelijk garanties dat Vlaanderen de natuurdoelstellingen haalt die Europa vraagt. Anders komt er vanuit Europa een vergunningenstop, en komen meteen alle bedrijven in de problemen, zowel binnen als buiten de landbouw. Wilfried Vandaele: “Bovendien willen we geen blanco cheque tekenen en al zeker geen ongedekte cheque: wij willen zeker zijn dat we de beloftes die we nu aan de boeren doen, ook echt kunnen waarmaken.”
En hoeveel geld er nodig zal zijn, blijft een vraagteken. Vandaele: “voor nieuwjaar vroeg men een budget van 200 miljoen voor de begeleiding van de getroffen landbouwers. Op de commissie van vorige week noemde de minister het bedrag van 108 miljoen euro. In de ten onrechte verspreide “inrichtingsnota” staat dat een scenario van 88 miljoen het beste scenario is. Dat bewijst dat onze vraag om duidelijke cijfers, een terechte vraag is”, besluit Vandaele.
Aantal rode bedrijven halveren
De N-VA wil het aantal landbouwbedrijven dat in de brieven van minister Schauvliege “code rood” kreeg en dus zwaar in de problemen komt, halveren. Hoe de partij dat wil doen? Wilfried Vandaele: “Iedereen weet dat het aantal bedrijven dat nu code rood kreeg, niet waterdicht is. Dat heeft de minister ook bevestigd in de commissie. Om het precieze aantal te kennen, moeten de gegevens gecontroleerd worden aan de hand van een plaatsbezoek. De Instandhoudingsdoelstellingen kunnen vrijwel zeker gerealiseerd worden op een kleiner gebied dan de zoekzones die nu zijn afgebakend. Door het verfijnen en verkleinen van de zoekzones zal dus een aantal landbouwbedrijven gespaard worden. Als men die zones verkleint, dan kan men de natuurdoelstellingen realiseren op het stuk waar de minste bedrijven zich bevinden, en het stuk waar er meer bedrijven zitten, er uit laten. Op die manier wordt weer een aantal bedrijven gespaard.
Volgens de brieven van de minister zijn zo’n 133 bedrijven bedreigd. Wij maken ons sterk dat we door het verfijnen en verkleinen van de zoekzones de helft ervan kunnen sparen”, aldus Vandaele. De landbouwers die na die oefening nog in de problemen komen, wil de N-VA helpen. Maar de natuurdoelstellingen moeten wel gehaald worden, vindt de N-VA: “Wij willen zeker zijn dat er voldoende middelen zijn om de boeren te helpen én de Europese natuurdoelstellingen te halen”.
Vandaele besluit: “De N-VA is zich bewust van de onzekerheid en de ongerustheid die leven bij de landbouwers, en ook wij willen zo snel mogelijk rechtszekerheid. Met onze manier van werken zal de landbouw uiteindelijk het best geholpen zijn, en stellen we tegelijk de natuurdoelen veilig”.