Ook N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele dringt er bij de mediaminister op aan ‘niet over één nacht ijs te gaan'

Door Wilfried Vandaele op 5 november 2014, over deze onderwerpen: Media, Openbare omroep

Het voorstel van Vlaams minister van Media Sven Gatz om een deel van het digitale aanbod van de VRT in de toekomst betalend te maken, botst op vragen en weerstand bij coalitiepartners CD&V en N-VA. Zo pleiten Karin Brouwers (CD&V) en Wilfried Vandaele (N-VA) voor voorzichtigheid. Volgens Brouwers betaalt de tv-kijker al veel. Vandaele merkt dan weer op dat er moet vermeden worden mensen twee keer te laten betalen voor hetzelfde, al vindt hij wel dat de VRT iets extra mag vragen als het extra diensten levert.

Minister van Media Sven Gatz zei onlangs in De Morgen dat het voor hem geen taboe is dat de openbare omroep een deel van haar vernieuwde digitale platform betalend zou maken. Kernopdrachten zoals nieuws moeten toegankelijk blijven, maar voor een deel van de digitale content moet het volgens de Open Vld-minister mogelijk zijn om een betaling te vragen.

In het Vlaams Parlement verduidelijkte Gatz dat zijn suggestie moet gezien worden in het opstartende debat over de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT. Met het voorstel wil Gatz ook niet alleen inspelen op de kritiek van de private mediabedrijven dat het gratis aanbod van de VRT marktverstorend werkt, maar op het ganse "ecosysteem" van de media, denk bijvoorbeeld aan de problematiek van de betaalbaarheid van de fictiereeksen.

"Kijker betaalt al"

Maar coalitiepartners CD&V en N-VA willen duidelijk niet te hard van stapel lopen. Volgens Karin Brouwers (CD&V) betaalt de kijker nu al veel (bv. kabel, digibox, internettoegang). "Nu nog eens het aanbod van de VRT voor een deel betalend maken, daar moeten we toch voorzichtig in zijn", klonk het.

Ook N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele dringt er bij minister Gatz op aan "niet over één nacht ijs te gaan" en de tijd te nemen binnen de discussie over de nieuwe beheersovereenkomst. Hij wil ook vermijden dat mensen twee keer betalen voor dezelfde inhoud, één keer via de belastingen en een tweede keer als ze bepaalde programma's willen bekijken. Voor Vandaele kan het wél dat de VRT iets extra vraagt als het ook extra diensten levert, bijvoorbeeld mensen laten betalen voor het opvragen van archiefmateriaal.

"Recht op Thuis"

Ook oppositiepartij sp.a heeft bedenkingen bij het voorstel van Gatz. Katia Segers: "Als het uw bedoeling is om bijvoorbeeld de afleveringen van 'Thuis' in preview betalend te maken, dan kunnen wij daar alleen maar sterke bezwaren tegen hebben. De Vlaming heeft het recht om na een zware dagtaak thuis te komen, zich voor zijn buis te installeren en 'Thuis' te bekijken. Dat moet gelden voor alle Vlamingen. U creëert een maatschappij van twee snelheden waarin sommigen kunnen betalen om vooruit te kijken en anderen niet".

Minister Gatz probeerde de critici gerust te stellen met de boodschap dat hij niet over één nacht ijs zou gaan. "Maar creatieve ideeën zijn niet verboden. Daarvan gaat de maatschappij vooruit. Uiteraard moet de basis van de dienstverlening van de VRT openbaar en gratis blijven. Dat spreekt voor zich, anders bijt de slang in zijn eigen staart", aldus Gatz.

 

Belga, De Morgen Online 5 november 2014

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is