U bent hier
Plopsaland speelt met vuur
In het Vlaams parlement vroeg Wilfried Vandaele (N-VA) aan milieuminister Joke Schauvliege welke gevolgen er kunnen zijn als een bedrijf de verlenging van zijn milieuvergunning niet op tijd aanvraagt. Concrete aanleiding was Plopsaland, waarvan de vergunning –20 jaar geleden uitgereikt aan het toenmalige Melipark – op 18 juli vervalt. Plopsaland “vergat” een nieuwe vergunning aan te vragen.
Op 22 mei, in de marge van de gezinsdag van CD&V in Plopsaland, zei de minister nog dat het allemaal wel in orde zou komen. In het parlement sprak ze nu echter straffere taal: als er klachten komen is een sluiting niet onmogelijk. De minister herinnerde er aan dat een hernieuwing van een milieuvergunning aangevraagd moet worden tussen de achttiende en de twaalfde maand vóór het verstrijken van de lopende vergunning. Voor Plopsa betekent dit dus dat de hernieuwing hoe dan ook te laat is aangevraagd. Na 18 juli heeft het park dus geen vergunning meer.
De toezichthouder moet dan volgens Schauvliege “op een gepaste wijze optreden” conform het Milieuhandhavingsdecreet. Burgers kunnen bij de gewestelijke toezichthouder een verzoek indienen tot het opleggen van een bestuurlijke maatregel. De minister stelde dat haar diensten erop toezien dat er gezocht wordt naar een redelijke oplossing: “Elk dossier wordt op zichzelf beoordeeld.” Sluiting van het pretpark (tot er een nieuwe vergunning is) is daarbij de meest extreme maatregel en zal volgens de minister enkel worden toegepast als er sprake is van ernstige inbreuken of bedreigingen op het leefmilieu.
Wilfried Vandaele wijst er op dat begin 2017 de “omgevingsvergunning” in werking treedt. Die brengt de bouw- en milieuvergunning samen in één procedure. Vandaele: “Die vergunning wordt permanent, zodat men als bedrijf geen hernieuwing meer zal moeten aanvragen”. Het is echter wel de bedoeling dat bedrijven zich door de jaren heen aanpassen aan de nieuwste milieuvriendelijke technieken (“Best Beschikbare Technieken”). “Dat de vergunningen in de toekomst permanent zijn, mag dus voor de bedrijven geen aanleiding zijn om zich op milieugebied nonchalant te gaan gedragen”, besluit Wilfried Vandaele.
En wat Plopsaland betreft: “Het is jammer dat een nochtans goed georganiseerd bedrijf dat zo belangrijk is voor West-Vlaanderen en voor Vlaanderen, zo’n steek heeft laten vallen."