Restauratiepremie gemeentehuis De Haan

Door Wilfried Vandaele op 2 mei 2021, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van het gemeentehuis van De Haan. De Vlaamse Overheid kent hiervoor een premie van 2.272.941,34 euro toe. 

Wie De Haan zegt, zegt Belle Epoque”, zegt minister Diependaele. “Je vindt in deze gemeente tal van monumentale parels uit deze periode. Bijvoorbeeld het schitterende gemeentehuis. Dit monument dateert uit 1899 en werd in 1985 het gemeentehuis voor de bewoners van De Haan. Door vocht en betonrot is het gemeentehuis aan restauratie toe. Ik draag graag mijn steentje bij om dit monument weer in topconditie te brengen.”

Het dak van het gemeentehuis is in slechte staat, de leien hebben hun houdbaarheid bereikt en de loden nokken en aansluitingen zijn niet langer waterdicht. Daarom wordt het dak volledig vernieuwd. Zo wordt verdere waterinsijpeling vermeden. Waterinsijpeling heeft ervoor gezorgd dat het pleisterwerk van de gevels loskomt door betonrot. 

Met de erfgoedpremie wordt ook dit pleisterwerk aangepakt. De galerijen hebben te kampen met dezelfde vochtproblemen en worden gerestaureerd”, verduidelijkt minister Diependaele.

Het gemeentehuis, één van de grootste en oudste hotels van De Haan, werd in 1981 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. Het werd in 1898 ontworpen als luxehotel, le “Grand Hotel du Coq”, met 62 kamers, een grote feestzaal en voorzien van elektriciteit en liften. Ook stallingen en een bakkerij maakten deel uit van het hotel.  In 1936 werd het grondig gerenoveerd door architect Leon Ide, die hier vele panden heeft gebouwd en verbouwd. De open galerij in hout werd vervangen door een betonnen constructie. In 1949 werd het gebouw gekocht door de Société Coopérative Intercommunale d’Oeuvres Sociales de la région de Charleroi. Die intercommunale bouwde faciliteiten voor sociale instellingen en het hotel werd een vakantiehuis voor kinderen uit Charleroi en omgeving. Home l’ Espérance was dus een “vakantiekolonie” en huisvestte 140 kinderen tussen 6 en 14 jaar.

De gemeente kocht het gebouw in 1979, drie jaar na de fusie van Klemskerke, Vlissegem en Wenduine tot De Haan. De gemeente betaalde 35 miljoen Belgische frank (875.000 euro) voor het imposante gebouw. In 1985 werd het grondig gerestaureerd om er een gemeentehuis van te maken. Het oorspronkelijke zadeldak en de dakkapellen werden toen gereconstrueerd. 

Het monument maakt vandaag de dag deel uit van het beschermde dorpsgezicht De Concessie. 

35 jaar na de laatste renovatie is een nieuwe grondige aanpak nu echter opnieuw noodzakelijk. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk. Het architectenbureau raamt de kostprijs op 3,5 miljoen euro, exclusief BTW.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Dergelijke investeringen zijn voor een gemeente alleen bijna niet te dragen. Dat minister Diependaele bijspringt om het gebouw exact 40 jaar na de bescherming als monument nog eens een flinke opknapbeurt te geven, daar zijn wij hem bijzonder dankbaar voor”.

Minister Diependaele ondertekende vandaag in De Haan de drie ministeriële besluiten die de subsidies vastleggen.

Reportage Focus-WTV

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is