Twitter en Facebook moeten blijven kunnen vanaf dertien jaar

Door Miranda Van Eetvelde, Wilfried Vandaele, Marius Meremans op 6 oktober 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Media
Twitter en Facebook moeten blijven kunnen vanaf dertien jaar

Door een nieuwe Europese verordening over het privacybeleid zullen jongeren tot zestien jaar de toestemming van hun ouders nodig hebben om toegang te krijgen tot diensten van de informatiemaatschappij, waaronder sociale media. De nieuwe regels, die van kracht worden in de loop van 2018, laten lidstaten niettemin toe om de bestaande leeftijdsgrens van dertien jaar te behouden. De Vlaams Parlementsleden Miranda Van Eetvelde, Wilfried Vandaele en Marius Meremans manen de Vlaamse Regering aan om van die mogelijkheid gebruik te maken en, meer nog, sterk in te zetten op de mediawijsheid van Vlaamse jongeren. Hun voorstel van resolutie daarover is intussen unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.

Volgens het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat is een toegangsverbod tot sociale media voor jongeren onder de zestien jaar geen goed idee en totaal niet realistisch. Miranda Van Eetvelde is het daarmee eens: “Wereldwijd zijn een derde van de gebruikers op sociale media jonger dan achttien. Het is absurd om te denken dat zij daarvoor niet klaar zouden zijn. Maar het is wel belangrijk om hen goed te begeleiden.” Marius Meremans sluit zich daarbij aan: “Jongeren moeten op het vlak van mediawijsheid versterkt worden. Ze moeten leren omgaan met sociale media op een kritische en bewuste manier.”

Hogere leeftijdsgrens vermindert veiligheid

“Door de lat op zestien jaar te leggen, worden de jongeren onder de zestien bovendien minder goed beschermd”, merkt Wilfried Vandaele op. “Want om toch op de sociale media actief te kunnen zijn, zullen ze valse profielen beginnen aanmaken, met een gebrekkige beveiliging als gevolg.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is