U bent hier
Verbod op warrelnetten heeft resultaat
Op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) verbood de Vlaamse regering vorig jaar het gebruik van warrelnetten op onze stranden. De warrelnetten bestaan uit zeer fijne draadjes waarin de vissen verstrikken. Maar ook zeezoogdieren zoals zeehonden en bruinvissen verstrikken in de netten, kunnen niet meer ademen en stikken. Het duurde jaren voor Vandaele zijn slag thuis haalde, maar nu het verbod er is, blijkt het ook resultaten te hebben.
Op een parlementaire vraag van Vandaele antwoordde minister van Leefmilieu Schauvliege dat Natuurinspectie controles doet aan de laagwaterlijn en sinds het verbod nog geen enkele overtreding vaststelde. Volgens Natuurinspectie is de sociale controle groot en houdt iedereen zich daardoor aan de regels. Nochtans signaleerde de West-Vlaamse Milieukoepel dat sommige strandvissers experimenteren met nieuwe soorten netten, waarin zeezoogdieren nog steeds verstrikt kunnen geraken. Ook in de nog toegelaten fuiknetten of kartenetten kan dat. Koksijde heeft nu een gemeentelijk politiereglement dat vissers verplicht om die fuiknetten zo aan te passen dat bruinvissen en zeehonden er niet meer in kunnen (door een “voornet” aan te brengen).
In 2015 spoelden volgens cijfers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen nog 51 dode bruinvissen aan, en in 2016 daalde dat aantal naar 11 dode bruinvissen. Dat is minder dan de voorgaande jaren –in 2014 waren het er nog 129 -, maar “er waren dat jaar ook minder bruinvissen aanwezig voor onze kust”, zegt de minister.
Wilfried Vandaele is hoe dan ook blij met de resultaten: “het kan dat er minder bruinvissen waren, en het klopt dat die ook wel eens in gewone fuiknetten verzeild geraken, maar de warrelnetten waren toch wel de grootste boosdoeners. Wij willen de strandvissers hun hobby zeker niet afnemen, maar er blijven voldoende alternatieve methodes om te vissen ”.