U bent hier
Vlaamse regering deblokkeert middelen boscompensatiefonds
Wilfried Vandaele (N-VA): “West-Vlaanderen verdient extra bos”.
Vandaag besliste de Vlaamse regering om de middelen die vastzitten in het Boscompensatiefonds, zo’n 7,7 miljoen euro, vrij te maken. Wilfried Vandaele (N-VA) pleit ervoor dat een belangrijk deel van de middelen wordt ingezet in West-Vlaanderen.
West-Vlaanderen is de meest bosarme provincie: slechts 11.146 ha of 3,5% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos. Dat staat in schril contrast met de bosrijkste provincies Limburg (54.287 ha of 22%) en Antwerpen (61.253 ha of 21%). Ook de andere provincies doen beter dan West-Vlaanderen: 34.166 ha bos in Vlaams-Brabant (16% van de oppervlakte) en 24.884 ha (8%) in Ooste-Vlaanderen.
Wie bossen kapt, moet ofwel nieuw bos aanplanten in de plaats, of een soort “boete” betalen aan het Boscompensatiefonds. Uit dat fonds wordt dan geput om gronden aan te kopen waarop nieuw bos kan worden aangeplant.
Vorig jaar ontstond er discussie omdat de middelen die in het Boscompensatiefonds zitten, te traag worden gebruikt. Eind 2015 zat ruim 7,7 miljoen euro in het fonds. Minister Schauvliege stelde voor het bedrag te verdelen onder gemeenten die stukken willen bebossen. Wilfried Vandaele (N-VA), coördinator in de Commissie van het Vlaams parlement, vond dat niet zo’n goed idee. De voorbije 2 jaar (2014 en 2015) dienden gemeenten en lokale spelers slechts respectievelijk 8 en 11 projecten in, samen goed voor een goede 600.000 euro. Of die nu ineens voor het grote inhaalmaneuver kunnen zorgen, was en is voor Vandaele dus zeer de vraag: ”Bovendien heb je dan te maken met kleine, versnipperde stukken bos, terwijl het belangrijk is de klemtoon te leggen op grote, aaneengesloten gehelen.”
Wilfried Vandaele pleit er voor dat een belangrijk deel van het boscompensatiefonds aangewend zou worden om een inhaalmaneuver te doen in West-Vlaanderen. Vandaele: “in onze provincie liggen een aantal zeer interessante bosprojecten op tafel, die zo goed als meteen uitvoerbaar zijn. Het gaat om grote terreinen waarvan de eigenaars zelf bereid zijn te verkopen. Lange onderhandelingen of onteigeningsprocedures zijn dus niet nodig. Hier ligt een kans voor minister Schauvliege om met één pennentrek de geparkeerde middelen van het Boscompensatiefonds aan te wenden en zeer snel zichtbare resultaten te kunnen voorleggen. Het gaat bijvoorbeeld om gronden in Poperinge, Zwevegem, Roeselare en Torhout, samen goed voor een aankoopbudget van zo’n 2,3 miljoen euro.”
De regering besliste op vrijdag 22 april om de middelen van het Boscompensatiefonds vrij te maken. Ruim de helft gaat naar projecten van regionale landschappen, verenigingen, gemeenten, maar ook van privépersonen die willen bebossen. 1,5 miljoen gaat naar de Brusselse Rand, wat door de N-VA wordt toegejuicht. De rest kan voor projecten van de Vlaamse overheid zelf worden gebruikt.
Wilfried Vandaele: “Dat die middelen nu eindelijk worden gedeblokkeerd, is een uitstekende zaak. Het komt er nu op aan dat verenigingen, gemeenten, privé-eigenaars en de Vlaamse overheid zelf alle zeilen bij zetten. En graag extra aandacht voor west-Vlaanderen”.