U bent hier
"We halen de doelstellingen voor waterkwaliteit niet"
De Vlaamse Milieumaatschappij waarschuwt dat de kwaliteit van het water ondermaats blijft. Minister Schauvliege wijst erop dat haar jongste maatregelen 'pas volgend jaar' een impact hebben.
'Als de verbetering doorzet in het gemiddelde tempo van de voorbije vijf jaar, zal de doelstelling in 2018 hoogstwaarschijnlijk niet worden gehaald.' Dat schrijft de Vlaamse Milieumaatschappij in haar jaarlijkse evaluatie van het oppervlaktewater in landbouwgebied. Er zit te veel nitraat en fosfaat in ons oppervlaktewater.
'Al drie jaar op rij is er te weinig evolutie in het aantal meetpunten dat de drempel van 50 milligram nitraat per liter overschrijdt', staat in het rapport. 'Met 20 procent meetplaatsen met minstens één overschrijding lijkt de doelstelling voor 2018 - maximaal 5 procent meetplaatsen die de drempel overschrijden - onhaalbaar.' Voor alle duidelijkheid: de algemene waterkwaliteit stijgt maar het tempo waarin dat gebeurt, ligt te laag om de doelstellingen te halen.
Zowel de oppositie als de N-VA sprak daar minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op aan tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement gisteren. 'De resultaten uit het rapport zijn bedroevend', zei Wilfried Vandaele (N-VA). 'Ik hoop dat de minister het Mestactieplan (MAP) bijstuurt.' Bruno Tobback (sp.a) concludeerde dat 'het huidige mestbeleid over de hele lijn faalt'. 'De toon van het jaarlijkse rapport is nog nooit zo helder en ondubbelzinnig geweest. Minister Schauvliege is de eerste minister bij wie het mestbeleid achteruitgaat', zei de socialist.
Schauvliege erkent dat de resultaten niet al te best zijn, maar wijst erop dat het nieuwe MAP 2016 nog niet is opgenomen in de evaluatie. Dat MAP zet in op nieuwe maatregelen om de doelstellingen wel te halen. 'Bij elk voorgaand Mestactieplan zag je een knik in de vervuiling van het oppervlaktewater. De resultaten van het nieuwe plan zullen pas volgend jaar bekend zijn', zei de minister. Ze gaf ook mee dat volgend jaar, op vraag van de EU, een tussentijdse analyse volgt.
In De Tijd, 20 oktober 2016