Rapport IVN: "Ondersteuning docenten Nederlands in buitenland is belangrijk" (Vandaele)

Door Wilfried Vandaele op 4 december 2017, over deze onderwerpen: Taal, Vlaanderen-Nederland

De ondersteuning van 600 docenten Nederlands in het buitenland is buitengewoon belangrijk. Dat zegt Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid voor de N-VA en voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie. Hij reageert daarmee op de publicatie van het rapport "De staat van het Nederlands in de wereld" van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). Daaruit blijkt dat er de afgelopen jaren steeds minder geïnvesteerd werd in de neerlandistiek over de grens.

"Zo'n 15.000 studenten leren Nederlands op universitair niveau buiten Nederland en Vlaanderen. Eén voor één zijn ze ambassadeurs voor de Lage Landen. Daar doen we zeker ons voordeel bij, cultureel en economisch", zegt Vandaele. "Nu besteedt de Taalunie 2 miljoen euro per jaar aan die internationale activiteiten. IVN vraagt 3,5 miljoen euro extra. Door de besparingen de laatste jaren is de ondersteuning van de docentschappen echt verminderd en dat is volgens mij politiek buitengewoon dom."

Het rapport werd in de Eerste Kamer in Den Haag aangeboden aan de Interparlementaire Commissie. "Deze ochtend kregen we een toelichting van de IVN bij het rapport over hoe we buitenlanders moeten ondersteunen om in het buitenland Nederlands te leren", zo zegt Vandaele. "Deze namiddag was er een hoorzitting over de positie van het Nederlands en het Engels aan de universiteit. Daaruit blijkt dat in de masteropleidingen in Nederland al 75 pct van de opleidingen in het Engels wordt gegeven. In Vlaanderen bepaalt de regelgeving een maximum van 50 pct. Dus toch een vreemde tegenstelling tussen thema voor- en thema namiddag...", besluit Vandaele.

Belga, 4 december 2017

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is