U bent hier
Eindelijk duidelijkheid voor landbouwers in kwetsbare gebieden
Landbouwers in kwetsbare gebieden beschikken voortaan over de nodige rechtszekerheid als ze een nieuwe vergunning willen aanvragen voor hun bestaande activiteiten of de uitbreiding ervan. Dat komt omdat de rondzendbrief die dat moest regelen eindelijk in de Vlaamse gemeenten is aangekomen. Daarmee komt de bevoegde minister Schauvliege (CD&V) alsnog haar belofte na aan Wilfried Vandaele (N-VA). Die had haar recent nog in het Vlaams Parlement ondervraagd over het uitblijven van die omzendbrief.
Bij de start van het wielerseizoen voerden boze landbouwers langs verschillende parcours actie. Bij een nieuwe vergunningsaanvraag dreigen zij in een aantal gevallen immers hun activiteiten te moeten inkrimpen.
Kleurencode
Elk landbouwbedrijf in kwetsbaar gebied kreeg vorig najaar van de Vlaamse landbouwadministratie een kleurencode, naargelang het verantwoordelijk is voor weinig, meer of veel stikstofvervuiling. ‘Groene’ bedrijven kunnen zonder problemen een nieuwe vergunning krijgen of uitbreiden. De ‘oranje’ bedrijven kunnen een nieuwe vergunning krijgen en uitbreiden op voorwaarde dat ze hun uitstoot met 30 procent verminderen. En de ‘rode’ bedrijven, ten slotte, kunnen geen nieuwe vergunning krijgen voor hun huidige activiteiten, tenzij ze grondige aanpassingen doorvoeren.
Rondzendbrief
Het bleef echter wachten op de rondzendbrief die een en ander moest verduidelijken. Vandaele hekelde recent nog het uitblijven van die brief, die nochtans al eind januari door de Vlaamse Regering was goedgekeurd. “Die rondzendbrief legt gemeenten en provincies uit hoe ze moeten omgaan met vergunningsaanvragen van landbouwbedrijven in kwetsbare natuurgebieden”, zo licht hij het belang ervan toe.
Minister Schauvliege antwoordde eerst dat ze wilde wachten op publicatie van de brief in het Staatsblad. Maar uiteindelijk ging ze toch akkoord om de brief eerder al te versturen. Dat is inmiddels dus gebeurd.
Begeleidende maatregelen
Voor de getroffen landbouwers komen er ook begeleidende maatregelen. “Dat betekent dat er geld wordt uitgetrokken voor bedrijfsherstructurering, het aanwenden van milieuvriendelijke technieken, grondenruil, enzovoort. In het slechtste geval zal een onleefbaar geworden bedrijf moeten worden verplaatst”, aldus Vandaele.
“Voor de N-VA is het belangrijk dat de natuurdoelstellingen worden gehaald, maar ook dat de landbouwers zo goed mogelijk worden geholpen”, onderstreept Vandaele nog. “Rechtszekerheid is daarbij uitermate belangrijk voor de gemeenten en de landbouwers. Maar met het getalm van de minister was die rechtszekerheid lange tijd ver zoek.”